English
 

За школата

   
 
Български
     
         
 
homepage
about_taiji
About us
About Yang style
Articles
Our schedule
Training details
Photogalery
Contact details
 


В основата на Асоциацията е създадената от Георги Деничин школа по тайджичуан. Нейното начало е поставено неформално през месец февруари 1984 г., когато той, след като се е завърнал в края на декември 1983 г. от САЩ, започва да преподава на група приятели.

Преди това, на 6 март 1964 г. Стефан Хинков провежда в една зала в Спортната палата тест за подбор на желаещи да тренират джудо младежи. Сред тях е Георги Деничин, който преминава теста. Така тази дата, която по едно съвпадение е неговия рожден ден, става и рождения му ден в бойните изкуства, с които се занимава без прекъсване от тогава до днес. До 1972 г. Георги Деничин е състезател на ФД "Спартак", по-късно "Левски-Спартак" и на националния отбор по джудо. От 1969 г. тренира интензивно и традиционното корейско бойно изкуство Те кион (или "схай-джус", както беше известно у нас тогава), с който продължава да се занимава до 1979 г., когато заминава за Ню Йорк. Там, през октомври същата година започва да учи тайджичуан. Първият му учител е професор Франклин Куонг Юн-чжън, сега починал, при когото се тренира около година (до края на 1980 г).

Професор Куонг фигурира в книгата "Fundamentals of Tai Chi Ch'uan" с автор професор Хуанг Уен-Шан (Wen-Shan Huang). В тази книга професор Куонг демонстрира приложението на техниките на тайджичуан. В нея е приведен интересен факт за резултатите от направени на професор Куонг медицински изследвания, когато е бил на 48 години. На тази възраст биологическите му функции са съответствали на 20-годишен човек. При изледване на белодробния му капацитет е демонстрирал способност да задържа дишането си (апнеа) в продължение на 5 минути, което според книгата по онова време (1964 г.) е било по-дълго от официално регистрирания световен рекорд.

От есента на 1980 до 23.12.1983 г. Георги Деничин тренира в школата на грандмайстор Уилиам Ч. Ч. Чен, който е считан за втория по ранг ученик (след Хуанг Шен-шианг от Малайзия) на починалия през 1975 г. грандмайстор Чен Манчинг. През трите години на обучение при Уилиам Чен Георги Деничин научава късата (60 движения) и дългата (123 движения) на преподавания от майстора вариант на Ян стил, формата с меч, бутащи ръце и спаринг. Уилиам Чен е световно известен с изключително високото си майсторство в свободния спаринг. Данни за него, както и за неговия учител грандмайстор Чен Манчинг могат да се прочетат в книгата на Робърт Смит "Китайски бокс - майстори и методи" издадена на български. На български е преведена и книгата на Уилиам Чен "Механика на тялото в тайджичуан".

За повече информация www.williamccchen.com

От юли 1991 до август 1992 Георги Деничин живее в КНР, където учи последователно при майстор Ли Бинцъ (Li Bingci) и при грандмайстор Шъ Мин (починал през юни 2000 г.). Грандмайстор Шъ Мин е известен с многократните си демонстрации на умението си да прилага т.нар. "проникваща сила", чрез която въздейства върху противника без физически контакт с него. Заедно със своя ученик Сяо Уей-дзя, той е автор на книгата Mind Over Matter: Higher Martial Arts.

През юли 1997 Георги Деничин среща грандмайстор Тенг Ши-хай (Teng Shi-hai). Той му дава първите уроци по стария Ян стил, кани го в Тайван и определя за негов личен учител майстор Херман Ян (Ян Тин-уей).

Грандмайстор Тенг Ши-хай е най-старшият ученик на грандмайстор Уан Цзъ-хъ (Wang Zi He), починал на 92-годишна възраст на 7 август 2003 г. След кончината на грандмайстор Уан Цзъ-хъ Майстор Тенг става Грандмайстор на школата на Стария Ян стил. Грандмайстор Уан и грандмайстор Тенг са носители на правителствена награда за големия им принос в разпространението на тайджичуан. Херман Ян е един от водещите ученици на грандмайстор Тенг.

Георги Деничин е вътрешен ученик на майстор Херман Ян и е свързан с неговата школа в град Тайтунг в Тайван. До 2005 Георги Деничин е посещавал Тайван два пъти - от 20 декември 1997 до 20 март 1998 г. и втори път от началото на декември 1999 до края на януари 2000 г. По време на второто посещение участва в традиционното състезание на стария Ян стил в Тайпе с форма със сабя (Дао) и печели второ място и купа.

През ноември 2005 г. Георги Деничин води отбор от 9 свои ученици в Тайван за участие в ХVІ-то традиционно състезание на стария Ян стил, което този път се провежда в Тайтунг – града, в който той е учил стила. Всички състезатели от отбора успешно държат изпит за ниво, като осем получават бял, а Ирина Илиева, която вече беше носител на бяло ниво, успешно издържа изпита и получи жълт сертификат.

Георги Деничин беше удостоен с червено (майсторско) ниво, плакет и диплом.Състезанието беше само по форми. Всеки отбор се състезаваше в група, съответстваща на нивото притежавано от неговите членове. Нашият отбор спечели трето място (от 17 участници в групата) и кристална купа. Първо и второ място взеха отбори от школата на Майстор Ян. Тъй като нашата школа счита себе си за дъщерна на школата на Майстор Ян, това означава, че първите три места бяха спечелени от отбори от една и съща школа.Следващото състезание е през ноември 2007 г. и нашата школа планира да участва отново.

   
         
           
       
 

© 2005 Българска асоциация по традиционен Ян тайджичуан