История

Българската асоциация по Традиционен Ян Тайджичуан (БАТЯТ) е регистрирана в Софийския градски съд през 1998 г. като сдружение с нестопанска цел.

В БАТЯТ се преподава Стария Ян стил на тайджи /тай чи/, като стремежът ни е да го запазим и разпространим в България в неговия автентичен вид. /виж повече за  Стар Ян Стил в „За Тайджи“/.

В основата на Асоциацията е създадената през месец февруари 1984 г. от Георги Деничин школа по тайджичуан. Преди това той има дълъг опит в бойните изкуства. Започва да тренира джудо от 6 март 1964 г., когато доайенът на БИ у нас Стефан Хинков провежда в една зала в Спортната палата тест за подбор на желаещи да тренират джудо младежи. Тази дата, която по едно съвпадение е рождения ден на Георги Деничин, става и рождения му ден в бойните изкуства, с които се занимава без прекъсване от тогава до днес. До 1972 г. той е състезател на ФД „Спартак“, по-късно „Левски-Спартак“ и на националния отбор по джудо. От 1969 до 1979 г., под ръководството на треньора си по джудо Цветан (Цеко) Хаджиев и Констатин Гугушев (ученици на Хван Джън Нам), тренира интензивно и традиционното корейско бойно изкуство Те кион (или „схай-джус“, както беше известно у нас тогава).

През 1979 г. заминава за Ню Йорк. Там, през октомври същата година започва да учи тайджичуан. Първият му учител е професор Франклин Куонг (Куонг Юн-чжън), сега починал, при когото тренира около година (до края на 1980 г). Професор Куонг фигурира в книгата „Fundamentals of Tai Chi Chuan“ с автор професор Хуанг Уен-Шан (Huang Wen-Shan). В тази книга професор Куонг демонстрира бойното приложение на техниките на тай чи чуан. В нея е приведен интересен факт за резултатите от направени на професор Куонг медицински изследвания, когато е бил на 48 години. На тази възраст биологическите му функции са съответствали на 20-годишен човек. При изследване на белодробния му капацитет е демонстрирал способност да задържа дишането си (апнеа) в продължение на 5 минути, което по онова време (1964 г.) според книгата е било по-дълго от официално регистрирания световен рекорд.

От есента на 1980 до 23.12.1983 г. Георги Деничин тренира в школата на грандмайстор Уилиам Чен (Чен Чи-чен), който е считан за втория по ранг ученик на починалия през 1975 г. грандмайстор Чен Манчинг (след Хуанг Шен-шианг от Малайзия). През трите години на обучение при Уилиам Чен Георги Деничин научава късата (60 движения) и дългата (123 движения) на преподавания от майстора вариант на Ян стил, формата с меч, бутащи ръце и спаринг. Уилиам Чен е световно известен с изключително високото си майсторство в свободния спаринг. Данни за него, както и за неговия учител грандмайстор Чен Манчинг могат да се прочетат в книгата на Робърт Смит „Китайски бокс – майстори и методи“ издадена на български. На български е преведена и книгата на Уилиам Чен „Механика на тялото в тайджичуан“.

От юли 1991 до август 1992 Георги Деничин живее в Пекин – КНР, където учи последователно при майстор Ли Бинцъ (Li Bingci) и при грандмайстор Шъ Мин (Shi Ming, починал през юни 2000 г.). Грандмайстор Шъ Мин е известен с многократните си демонстрации на умението си да прилага т.нар. „проникваща сила“, чрез която въздейства върху противника без физически контакт с него. Заедно със своя ученик Сяо Уей-дзя, той е автор на книгата Mind Over Matter: Higher Martial Arts.

Старият Ян стил в България

През юли 1997 Георги Деничин среща грандмайстор Тенг Ши-хай (Teng Shi-hai). Той му дава първите уроци по стария Ян стил на тай чи чуан, кани го в Тайван и определя за негов личен учител майстор Херман Ян (Ян Тин-уей).

Грандмайстор Тенг Ши-хай е наследник на грандмайстор Ван Цзъ-хъ (Wang Zi He), починал на 92-годишна възраст на 7 август 2003 г. Грандмайстор Ван и грандмайстор Тенг са носители на правителствена награда за големия им принос в разпространението на тайджичуан. Херман Ян е един от водещите ученици на грандмайстор Тенг. Георги Деничин е приет от майстор Ян Тин-уей за негов вътрешен ученик. /виж повече в „Стар Ян Стил – Генеалогия“/

През ноември 2005 г. Георги Деничин е удостоен с червено (майсторско) ниво, плакет и диплом връчени му лично от Грандмайстор Тенг Ши-хай.

Ние сме тясно свързани със школата на Стария Ян стил в град Тайтунг в Тайван, която ни оказва неоценима помощ за подготовката на състезателите от високите нива и инструкторите. С майсторите от Тайтунг редовно имаме разменени гостувания и съвместни тренировки. Това сътрудничество дава добри плодове. През последните години наши състезатели редовно се класират на призовите места на големи международни състезания на стила в Тайван, а през 2015 г. и във Франция.

През 2015 г. по инициатива на БАТЯТ в България беше издадена книгата на майстор Антоан Ли „Нов прочит на тай джи чуан. Пътуване между материалното и духовното”, в която детайлно се разкрива същността и метода на тренировка по време на първия (физическия) етап от развитието в Стария Ян стил. Преводът от френски на български език беше осъществен изцяло от ученичката на Георги Деничин – Ася Николова. За тайджи и в частност за Ян стил са издадени много книги, но това е първата книга за Стария Ян стил издадена на запад и в нашата страна.

БАТЯТ е редовен член на Българската федерация по ушу, която е единствената лицензирана по закона за младежта и спорта национална федерация с право да развива китайските бойни изкуства (ушу/кунгфу) в България.

Инструктори подготвени в БАТЯТ

  • Десислава Бутилова
  • Ирина Робева-Терзиева
  • Лиляна Чобанова