Съвети за начинаещи по Тайджи и Чигун

 Как да получим максимума от тайджи и чигун

(Откъс от книгата „Ръководство на пълния идиот по тайджи и чигун” от Бил Дъглас)
Когато за първи път отиваме в клас по тайджи, често имаме предварителна представа за това какво очакваме да ни учи учителят или как очакваме да изглежда класа. Може би сме видяли някой да изпълнява красива и грациозна форма от тайджи или от чигун в интернет или по телевизията и искаме да правим това, което сме видяли, защото то изглежда красиво.

Но когато от началото на урока учителят започне да ни учи дишане, медитация, стойките, позициите на тялото и т.н. така, че да изградим основите на красивата форма, която сме видяли, вътре в себе си започваме да ставаме неспокойни, да имаме чувство за губене на време. Може би си казваме „Това не е, което искам, аз искам да правя другото нещо, важното нещо!”

Когато превключим на такава настройка, повече не чуваме или не получаваме удовлетворение от това, което ни преподава учителя. Вкарали сме в класа чувството за неотложност, което доминира в днешния свят. Вдъхнете и освободете напрежението. Освободете всяка една от 50-те трилиона клетки на тялото ви. Позволете на ума и сърцето да се освободят от мъртвата хватка, в която са сграбчени и се освободете от тяхното чувство за неотложност.

Няма „перфектно място”, до което да може да се достигне с бързане. Вие искате от учителя си да ви предаде астрофизика без преди това да научите проста математика. Това е все едно да му кажете „Покажи ми нещата от астрофизиката, но прескочи материала за събиране и изваждане. Просто премини направо към добрата материя.”

Не ви соча с обвинителен пръст, защото аз също правех това. Няколко пъти прекъсвах заниманията, сменях учители, докато накрая не осъзнах, че първата ми учителка беше много добра и всъщност моето собствено чувство за неотложност беше онова, което ме караше да се чувствам нестабилен, не нейното преподаване.

Живеем във века на бързината и на забавлението с малък обхват на вниманието. Даваме около 10 секунди внимание преди да превключим канала. „Профучаваме” от клас към клас, от семинар на семинар, от книга на книга, плъзгайки се по повърхността на информацията преди да отминем нататък.

Тайджи и медитацията са точно обратното на този постоянно „спринтиращ” начин на живот. Когато започнем отначало често ще се чувстваме неспокойни от бавното развитие, но, ако останем и след година или две погледнем назад ще се радваме, че сме останали.

Не забравяйте да дишате и се освободете от очакванията.

Винаги казвам на учениците си да идват в клас само по 3 причини:

1) Да дишат
2) Да се отпуснат
3) Да играят

Каквито и цели да имате в тайджи – подобряване на равновесието, дишането, имунната система, спортни постижения, добро състояние – каквото и да е – просто се освободете от тези цели.

Има само една причина за практикуване на тайджи и чигун – защото практикуването е удоволствие. Приятно е да забавиш темпото и да се наслаждаваш на приятните усещания на дишащото, отпускащо се тяло, масажирано от движението без усилие.

Безбройните ползи са просто сока от месото в яденето. Те ще дойдат – само се освободете от вкопчването в тях. Дишайте, отпуснете се, получете малко удоволствие и ползите ще дойдат.

Имам класове, където хората идват, за да получат малко удоволствие – и те продължават да идват и тяхното тайджи става все по-добро, сънят им се подобрява, здравето им се подобрява, техните спортни постижения се подобряват… Имам и класове, в които нови ученици идват с очакването, че бързо ще ги накарам да се отпуснат и ще оправя всички техни проблеми в един едночасов клас. И, какво мислите – проблемите им не са решени за един час и те сменят канала тичайки към някой друг клас мислейки, че там ще получат оправяне на проблемите за един час.

Когато отивате на тренировка позволете преподаването на учителя да тече върху вас като вид забавление. Погледнете леко на тренировката, на учителя, на себе си. Ще получавате удоволствие, ще дишате, ще се отпускате и след месеци ще погледнете назад и ще бъдете радостен от това, че сте се разтоварили и сте имали удоволствие докато животът ви продължава да се разширява и променя с вашето пътешествие в тайджи и чигун.