“Тайджи – Лечение с движение”

ПО-АКТИВЕН И КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ НА ХОРАТА СТРАДАЩИ ОТ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Практикуването на Тайджи /често наричано и медитация в движение/ има доказан положителен ефект за поддържането на добро здраве и тонус. Запазването на пълно физическо и психическо равновесие в условията на спокойна умствена концентрация е основно изискване за тренировката в тайджичуан.
Тайджичуан е тясно свързан с традиционната китайска медицина. Практикуването на Тай чи често се използва като средство за превенция, съпътстващо лечение, облекчаване на симптомите и забавяне на развитието на редица заболявания, справяне със стреса и подобряване на психическата устойчивост и емоционално състояние. През последните години се провеждат все повече научни изследвания от реномирани университети в Европа, САЩ и Азия доказващи ползите от практикуването на Тай чи.
Тайджи /тай чи/ комбинира дълбоко дишане и релаксация с бавни, плавни, спокойни движения и стъпки, стабилна стойка. Натоварването е от леко до умерено, което дава възможност да се практикува от възрастни хора и от хора в недобро здравословно и физическо състояние. Тайджичуан е и много добро физическо упражнение осигуряващо умерено и равномерно натоварване на всички мускули на тялото.
Тайджи може да се практикува навсякъде, по всяко време и не се изискват инвестиции за специално оборудване и екипировка.

Общи здравословни ефекти за всички практикуващи Тайджи

  • цялостно раздвижване, подобряване на стойката, гъвкавостта и издържливостта на тялото
  • подобряване на координацията и равновесието – намалява се риска от падания и травми
  • предотвратяване на вредните ефекти от ежедневния стрес – нервно напрежение, умора и безсъние и др.
  • укрепване на имунната и нервната система, подобряване на обмяната на веществата и кръвообращението
  • подобряване на еластичността на ставите и укрепване на костите
  • подобряване на паметта и умението за концентрация

За обучението
Обучението по Тайджи не е курс, който можем да преминем в рамките на няколко седмици или месеца. Изисква се постоянство, търпение и нагласата, че нещата няма да се случат бързо и веднага. Върви се бавно, стъпка по стъпка, без да си поставяме крайни срокове.
Напредването в Тай чи зависи от особености на всеки, здравословното състояние – вида и степента на заболяването и постоянството в тренировките.
Повечето научни изследвания за въздействието на Тай чи върху здравословното състояние са в рамките на около 6 месеца практика, най-много 1 година. Дори и за този кратък период се вижда, че практикуването на Тай чи влияе положително на здравето. Но тези ползи са малки в сравнение с това, което може да се постигне като ефект при практикуване на 3, 5, 10 г. и повече. Добрата новина е, че тай чи може да се практикува до дълбока старост. С курсове от 3-6 месеца можете да запомните определени упражнения и групи от движения, разбира се повечето от вас ще почувстват известно подобрение в определени области, но за този период няма да можете да се научите изпълнявате правилно повечето от упражненията. Развитието на определени умения като гъвкавост, способност да релаксираме цялото тяло, да успокояваме ума, да се концентрираме, да упражняваме съзнателен контрол върху мускулите и др. изискват време и постоянство и не могат да се развият с няколко месеца тренировка. Също така тези умения изискват да се поддържат и спирайки да тренирате бързо ще се върнете в изходна позиция. Това важи не само за Тайджи, но и за всички други спортове.
Всеки майстор по Тайджи ще потвърди, че дори и при здрави хора първоначалния етап на обучение е в рамките на 2-3 г. Добре е да практикувате поне 3 пъти в седмицата по 60-90 мин. Идеалния вариант е да практикувате всеки ден. При всички случаи всеки ден по 20-30 мин. е по-добре пред 3 ч. веднъж в седмицата. Упражненията могат да се правят и вкъщи самостоятелно, но е много важно първите години да ходите при учител, който да ви коригира, защото продължителното неправилно изпълнение на упражненията може да доведе до прекомерно натоварване на определени стави и мускулни групи, до болки в коленете и кръста.

Виж повече информация в статиите: Тайджи и Паркинсон, Тайджи и Диабет, Тайджи и Множествена склероза