Тай Чи и Множествена/мултиплена/ склероза

Множествената склероза е автоимунна болест, при която се наблюдава дегенерация на нервите на централната нервна система – тези на мозъка и на гръбначния стълб. При случаите на множествена склероза имунната система атакува собствения миелин, който е защитна обвивката, която покрива нервите. Разрушаването на миелина причинява прекъсване на комуникацията между мозъка и тялото. Като следствие от това електрическите импулси, които се движат по нервите, се забавят и самите нерви започват да се разрушават. По тази причина на симптомите на MS варират, но са често инвалидизиращи. МС може да доведе до мускулна слабост, изтръпване, загуба на координация, нестабилна походка, болка, тремор, умора, депресия и множество други проблеми. Въпреки че няма лек за МС има процедури, насочени към управлението на симптомите на заболяването.

Някои проучвания показват, че Тай Чи може да подобри симптомите на МС.

Физическите упражнения наскоро са признати като съществена част от терапия на МС. Има все повече доказателства, които сочат, че упражнението е полезно за пациенти с множествена склероза в различни области, включително за мускулната сила и аеробен капацитет, мобилност, настроението, умора и качеството на живот.

По-долу представяме кратка обобщена информация от публикации и научни изследвания:

Проведените научни изследвания от различни университети в Германия, САЩ, Иран и др. доказват положителното въздействие от практикуването на Тай чи върху различни симптоми на хората страдащи от МС.

  • При провеждане на изследванията участниците / Expanded Disability Status Scale (EDSS) <5/ се разделят на 2 групи:
  • 1-ва – практикуващи тай чи,
  • 2ра – контролна група /без въздействие – не практикуват физически упражнения

Изследванията продължават между 2 и 6 месеца, с тренировки от 30 до 90 мин., 2 или 3 пъти седмично.

Резултатите категорично потвърждават значително подобрение на групите практикуващи тай чи в сравнение с контролната група в следните области:

  • Подобрение на баланса

  • Подобрение на координацията

  • Подобряване на симптомите на депресия

  • Повишаване на удовлетвореността от живота

В някои от посочените изследвания, продължителността на интервенцията не надвишава 2 месеца. Въпреки това е забележително, че се наблюдават значителни подобрения в посочените сфери, тъй като се смята че ползите от практиката на тай чи, се увеличават с времето. В резултат на това, кратките периоди за намеса може да доведат до подценяване на пълния потенциал на Тай Чи.

Допълнително се наблюдават подобрения в мускулния тонус на краката, укрепване на горната част на тялото,повишаване на силата в гърба и корема, увеличаване на разстоянието, което може да се извърви пеша, намаляване на нивата на б-тип натриуретичен пептид, подобряване на гъвкавостта и сърдечно-съдовата дейност, намаляване на умората, болката, стреса и тревожността.

Източници