Тай Чи и Паркинсон

Болестта на Паркинсон включва бавно унищожаване на мозъчните клетки, които произвеждат допамин. Нервните клетки зависят от допамина, за да изпращат съобщения, които да ръководят движението на мускулите. Това дегенеративно заболяване може да доведе до множество проблеми.

Най общо проблемите могат да се разделят на моторни и немоторни.

 • Моторните включват: движенията може да станат нестабилни и схванати, ходенето също може да бъде по-трудно, може да бъде по-трудно да се започне движение или да се продължи; тремор и скованост до забавяне или замръзване на движение, нарушения в баланса, което може да доведе до сериозни травми, влошаване на контрола на мускулите, което води до треперене; скованост и липса на гъвкавост на ръцете, краката, шията, и тялото; загуба на изражението на лицето; затруднено преглъщане и др.

 • Немоторните включват: проблеми със съня, тревожност, депресивни състояния, промени в паметта и мисловните умения.

Тези промени могат значително да намалят способността за извършване на ежедневни дейности и намаляване на качеството на живот. “Нарушеното движение, особено загуба на способността да се поддържа постоянен баланс, влияе неблагоприятно върху функцията и качеството на живот при пациенти с болестта на Паркинсон. Упражненията са важна част от лечението на болестта на Паркинсон, тъй като физическата активност е доказано, че забавя влошаването на двигателната функция и удължава функционалната независимост” – http://www.ori.org/research/detail/tai_chi_and_parkinsons_disease

Ползи от практикуването на Тай Чи за страдащите от Паркинсон

 • подобрява баланса и равновесието, съответно и риска от падания

 • повишаване на мускулната сила на краката и възможност по-дълго време да се стои прав, да се ходи по-бързо

 • по-плавно насочване на движенията, чрез осъзнатото им и целенасочено практикуване

 • по-добър контрол на мускулите

 • укрепване на всички части на тялото

 • спомага за облекчаване на стреса и тревожността

 • подобряване на качеството на живот и усещането за емоционално благополучие

По-долу представяме кратка обобщена информация от публикации и научни изследвания:

Проведените научни изследвания от реномирани институти в САЩ и Китай – Harvard Medical School, Oregon Research Institute и др. /виж по-долу подробна информация/ категорично доказват положителното въздействие на Тай чи при хората страдащи от Паркинсон.

 • При провеждане на изследванията участниците /лека до умерена форма на Паркинсон/ се разделят на 2 или 3 групи:

 • 1-ва – практикуващи тай чи,

 • 2-ра – извършващи други физически дейности – разтягане, танци, степинг, силови упражнения, упражнения с еластична лента;

 • 3-та – контролна група /без въздействие – не практикуват физически упражнения

Изследванията продължават между 3 и 12 месеца, с тренировки по 60-90 мин., 2 или 3 пъти седмично.

Резултатите категорично потвърждават значително подобрение на групите практикуващи тай чи в сравнение с другите групи в следните области:

 • подобряването на баланса и равновесието и намаляването на риска от падания при хората страдащи от Паркинсон.

 • подобряване на качеството на живот в емоционалната сфера

В контролните групи е имало влошаване на депресията и качеството на живот.

В допълнение при практикуващите Тай чи са имали подобрения във физическата функция, били са в състояние да се наклоняват повече напред или назад, без препъване или падане в сравнение с тези, които са били в другите 2 групи. Те също така са били по-способни плавно да насочат своите движения и да правят по-дълги крачки. Подобно на силова тренировка, тай чи помага на хората да ходят по-бързо, да станат от стола по-бързо и повишава мускулната сила на краката и ръцете. Подобрена пъргавина се наблюдава в групата на Тай Чи, както се вижда от което може да се дължи както на наблюдаваното укрепване на долните крайници, така и на преместването на тежестта на тялото от единия на другия крак както се практикува в Тай Чи упражненията.

Може би най-впечатляващата полза на тай чи, обаче, е свързано с падането. Падането е често при хора с Паркинсон и те могат да причинят сериозни наранявания, включително фрактури и сътресения. Проучванията показват, падания са основната причина за хоспитализации при пациенти с Паркинсон.

Също така има сведения за подобряване на когнитивните функции и паметта, но засега тази сфера се нуждае от допълнителни изследвания.

Тези изследвания са важни, защото те показват, че тай чи може да се използва като добавка към настоящите физически терапии и медикаменти за облекчаване на някои от основните проблеми, пред които са изправени хората с болестта на Паркинсон.

След публикуването на изследването на Изследователския институт в Орегон през 2012 г. в САЩ се се появяват програми по Тай чи специално за пациенти с болест на Паркинсон и се отварят центрове в много градове, като ползите от тай чи за болестта на Паркинсон са признати от Националната Фондация Паркинсон в САЩ.

Източници

 • US National Library of Medicine National Institutes of Health, Journal of Clinical Neurology, „The Efficacy of Exercise Programs for Parkinson’s Disease: Tai Chi versus Combined Exercise“ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3840134/

 • US National Library of Medicine National Institutes of Health „Tai Chi training is effective in reducing balance impairments and falls in patients with Parkinson’s disease“, 2013 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23419917

 • US National Library of Medicine National Institutes of Health, „Effects of Tai Chi on balance and fall prevention in Parkinson’s disease: a randomized controlled trial“.

 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24519923